ТАБЛЕТКИ БАГАТОШАРОВІ

ТАБЛЕТКИ БАГАТОШАРОВІ — таблетки, що дають можливість поєднати лікарські речовини, несумісні за фізико-хімічними властивостями, пролонгувати їх дію й регулювати послідовність їх всмоктування. Популярність Т.б. зростає разом з удосконаленням обладнання та накопиченням досвіду їх виготовлення і застосування. Для їх виробництва використовують циклічні таблеткові машини з багаторазовим насипанням. У цих машинах можна здійснювати трикратне насипання з різними гранулятами. Розрізняють двошарові й тришарові таблетки.

Метод сухого напресування дозволяє також використати разом несумісні речовини, помістивши одну лікарську речовину в середину таблетки, а інші — в її оболонку (напр. вітаміни В1 і В12 — вітамін С). Стійкість таблетки до дії шлункового соку можна підвищити, додаючи до грануляту, що утворює оболонку, 20% ацетилфталіл целюлози.

За допомогою Т.б. можна отримати пролонговану дію АФІ речовини. Очевидно, що спочатку виявляє свою дію доза речовини, яка міститься в оболонці, а потім доза тієї речовини, що міститься всередині таблетки. Якщо в шарах таблетки будуть міститися різні речовини, то дія їх проявиться диференційовано, послідовно, у порядку розчинення шарів.

Чуєшов В.І., Хохлова Л.М., Ляпунова О.О. та ін. Технологія ліків промислового виробництва / За ред. В.І. Чуєшова. — Х., 2003.


Інші статті автора