ЛОСЬЙОН

ЛОСЬЙОН — (франц. Lotion < лат. lotio — мити, омивати) — водно-спиртовий косметичний гігієнічний засіб для догляду за шкірою, що використовується для промивання зовнішніх ділянок тіла, має заспокійливу, охолоджувальну чи антисептичну дію. Вміст спирту в Л. становить 15–40%. Більш висока концентрація небажана, оскільки регулярне його застосування може спричинити подразнювальну дію на шкіру. Крім води і спирту, Л. містять борну кислоту, солі алюмінію (такі рідини мають стягуючу дію), рослинні екстракти. До деяких Л. вводять бактерицидні та фунгіцидні речовини для знезараження шкіри від бактерій та грибів. Л., що містять молочну та лимонну кислоту, застосовують після вмивання для звуження пор та відбілювання. Як правило, Л. використовують на завершальному етапі очищення шкіри після застосування гігієнічних засобів на жирній основі. Протягом дня Л. використовуються для надання свіжості та видалення залишків поту.

Залежно від концентрації спирту лосьйони бувають: для сухої шкіри (до 20% спирту); для нормальної шкіри (до 30% спирту); для жирної шкіри (до 40% спирту). Головна мета кожного Л. — надати шкірі якомога більше вологи і досягти того, щоб ця волога довше затрималась у шкірі. Л. дуже швидко всмоктуються і не залишають на шкірі слідів, що дозволяє застосовувати їх декілька разів на день, а деякі з них захищають шкіру від впливу УФ-випромінювання та попереджають передчасне старіння. Однак слід зазначити, що Л. в жодному разі не замінюють процес умивання.

Тонізуючі Л. підбирають залежно від типу шкіри. Вони застосовуються не тільки як додатковий засіб очищення шкіри, але й для надання відчуття свіжості та комфорту. Такі Л. мають здатність ледь натягувати шкіру і, таким чином, маскувати дрібні зморшки і надавати шкірі молодий вигляд. Для догляду за сухою та нормальною шкірою їх можна використовувати 2 рази на день — вранці та ввечері, а для жирної шкіри — декілька разів на день. З цією метою кілька крапель Л. наносять на серветку і обережними рухами очищують шкіру. Особливої уваги потребує шкіра навколо очей та шиї. Якщо в інструкції щодо застосування Л. є напис rinse-off (що означає «змити»), то після застосування не слід залишати його на шкірі, як інші Л.

Зберігають Л. в герметичній упаковці на відстані не менше 1 м від опалювальних приладів при температурі 5–25 °С. Строк придатності становить 2 роки.

Караев Р. Медицинская косметология. — М., 1999; Косметика. Косметические препараты и теоретические основы практической косметики: Пер. с нем. Г.Э. Фойстель, И. Поллак, М. Бергольц и др. — К., 1990; ТУ 64-19-64-90 Лосьоны косметические. (Введ. 01.01.91). — М., 1990.


Інші статті автора