ЛІПОЇДИ

ЛІПОЇДИ (грец. lipos — жир + eidos — вид), або жироподібні речовини — складні, високостабільні сполуки з високою Tпл, подібні до ліпідів (див. Ліпіди, Жири) тим, що розчинюються органічними розчинниками, а не водою. На відміну від ліпідів омилюються лугами при нагріванні. До Л. належать складні ліпіди — гліколіпіди, фосфогліцериди, фосфоліпіди (див. Фосфоліпіди, Ліцитин), стироли (фітостерини, холестерол), стероїди (див. Стерини, Стероїди, Жовчні кислоти), гормони (див. Гормони), викопні та натуральні рослинні й тваринні воски (див. Віск) тощо. В основі природних восків лежать складні ефіри жирних кислот і одно- чи двоатомних вищих спиртів; наявні також вільні вищі спирти, вуглеводні, жирні кислоти. Розчиняються у більшості органічних розчинників, ефірі, бензині тощо. Рослинними восками називають багато речовин рослинного походження, але за хімічними властивостями до восків, тобто ефірів одноатомних жирних кислот з більшою величиною частинок, можуть бути віднесені кутин, що відкладається на епідермі (див. Кутин), і суберин, що просочує пробку (корок) стовбурів (див. Суберин). Та найширше в медицині й косметології використовують карнаубський, канделільський і пальмовий віск. Більшість продуктів, названих рослинними восками, є жирами (тобто гліцеридами кислот) і до восків зараховуються лише завдяки своєму зовнішньому вигляду, напр. міриковий та японський воски, що утворюються всередині плодів або інших органів рослин.

Вульф Е.В., Малеева О.Ф. Мировые ресурсы полезных растений. — Л., 1969; Муравьева Д.А. Тропические и субтропические лекарственные растения. — М., 1983; Універсальний словник-енциклопедія / М. Попович, І. Дзюба, Н. Корнієнко та ін. — К.Львів, 2001; Химическая энциклопедия. — М., 1988. — Т. 1; Химическая энциклопедия. — М., — М., 1990. — Т. 2.