ХІРУРГІЧНІ ШОВНІ МАТЕРІАЛИ

ХІРУРГІЧНІ ШОВНІ МАТЕРІАЛИ — нитки, які застосовуються при виконанні хірургічних операцій з метою зшивання різних тканин або зупинення кровотеч (перев’язування). За будовою розрізняють такі нитки: 1) мононитки (монофіломентні) — мають на поперечному зрізі однорідну структуру та гладку поверхню, не мають «гнотових» властивостей; 2) полінитки (поліфіламентні), складаються з кількох ниток і можуть бути кручені, плетені, комплексні, тобто з покриттям. За здатністю до біодеструкції Х.ш.м. можуть бути такими, що розсмоктуються і не розсмоктуються. Відмінність властивостей тканин, які зшиваються, визначає застосування Х.ш.м. відповідної групи. До Х.ш.м., що не розсмоктуються, належать нитки з натурального шовку, льняні, з оленячих сухожиль, синтетичні (капрон, лавсан, нейлон, мерсилен, ентибонд, М-дек, пролен, пропілен, суржилен, суржипро, корелен, поліуретанові), кінський волос, металевий дріт, металеві цвяхи та пластини для з’єднання кісток, металеві скоби та ін.

Основні вимоги до Х.ш.м., що не розсмоктуються: достатня міцність, однаковий діаметр по довжині, можливість зв’язування різними хірургічними вузлами; достатня сипкість (мала капілярність); стійкість до різних видів стерилізації. Серед цих Х.ш.м. найчастіше використовують шовк хірургічний, який одержують з натурального шовку-сирцю. Його випускають у вигляді кручених ниток дев’яти умовних номерів — від 000 до 8 (діаметром від 0,13 до 0,73 мм) у мотках довжиною 50 м (для № 000–3) і 20 м (для № 4, 6 і 8) або в безтарних бобінах 200–400 г (довжиною від 1000 м для № 000–6 і до 50 м для № 8). Такий шовк нестерильний. Нитки синтетичні з капрону і лавсану випускають у вигляді плетеного шнура великої міцності. Найтонші нитки від № 0000 (чи 4/0) до № 3 виробляють із капрону. Нитки лавсанові від № 3/0 до № 3 у мотках довжиною 45 м (від № 4/0 до 3) і довжиною 9 м виготовляють зеленого кольору, завдяки чому вони добре контрастують у рані. Недоліками цих Х.ш.м. є необхідність повторного хірургічного втручання для їх видалення і больові відчуття у хворих при цьому, тривале стискання нервових закінчень і кровоносних судин, які живлять тканини, та порушення трофіки останніх, виникнення ішемії, некрозів, мікроабсцесів і нагнивань, тривале хронічне запалення та утворення свищів.

Визначальною необхідністю у зв’язку з розвитком сучасної медицини стало застосування Х.ш.м, що розсмоктуються. До цих матеріалів, крім основних вимог, висуваються ще й додаткові: невелике відносне видовження, еластичність і гладкість повинні забезпечувати простоту зав’язування вузлів, не повинні бути алергенними, розриватися; мають розсмоктуватися разом із загоєнням швів; забезпечувати косметичність шва і відсутність грубого рубцювання; мати колір, який можна вирізнити на фоні рани; не залишати татуювальних слідів, бути дешевими й масовими у виробництві; не змінювати шовно-хірургічних властивостей у процесі стерилізації.

До Х.ш.м. біологічного походження належить кетгут — найстаріший, одержаний Лістером ще в 1868 р. з підслизового шару тонких кишок малої рогатої худоби. У наш час технологія його виробництва принципово не змінилася, але стала значно досконалішою. Випускна форма кетгуту — стерильні та нестерильні нитки дев’яти умовних номерів (діаметрів) довжиною від 1,5 до 0,5 м. Нестерильні нитки випускають упакованими в коробки, стерильні — у скляні ампули та подвійні полімерні пакети з консервантом. Нитки стерилізують г-випромінюванням у дозі 2,5–3,0 Мрад. Модифікований кетгут — хромкетгут — отримують додатковою обробкою скручених смужок підслизової частини кишок солями хрому. Дублення кетгуту, яке при цьому відбувається, продовжує термін його розсмоктування в організмі та знижує реакцію тканин. Нитки колагенові одержують з відходів шкіряної й харчової промисловості. Кислий розчин колагену продавлюють через фільтри в осаджувальну ванну, промивають і сушать. Ці нитки у країнах СНД не виробляються. Х.ш.м. біологічного походження досить міцні, добре розсмоктуються в організмі, легко протягуються через тканини, складаються у міцні хірургічні вузли. Їх недоліками є: алергенність, швидка втрата міцності в запалених і гнійних ранах, структурна неоднорідність і фізична жорсткість, тривалий термін розсмоктування (до 1,5 року) та ін. Більш перспективні синтетичні Х.ш.м., що розсмоктуються. Так, нитки «Дексон» (США), які отримують з полігліколевої (оксіоцтової) кислоти, досить міцні, слабкоалергенні, повністю розсмоктуються. Незважаючи на наявні недоліки, синтетичні Х.ш.м. є більш перспективними, і пошук їх нових варіантів триває.