БУНКЕР

БУНКЕР (англ. bunker — вугільний ящик) — ємність, сховище на деяких машинах, автоматичних лініях для зберігання оброблюваного грудкового, порошкового, рідкого, в’язкого, мазеподібного матеріалу або штучних об’єктів обробки (флаконів, ампул, туб, коробок, заготовок тощо). Для самопливного розвантаження нижню частину Б. роблять із похилими стінками (напр. у вигляді перевернутого зрізаного конуса або піраміди). У нижній частині Б. знаходяться розвантажувальні пристрої-затвори і живильні пристрої для регулювання випуску матеріалу — дозатори (для сипких і рідких матеріалів) або живильники (для штучних об’єктів). На фармацевтичних підприємствах використовують таблеткові машини, автомати для наповнення туб, капсул, машини для подрібнення тощо з Б., виготовленими з нержавіючої сталі.

У сільському господарстві, металургії, коксохімічній, гірничодобувній промисловості, виробництві будівельних матеріалів Б. — це саморозвантажувальна стальна або залізобетонна, рідко дерев’яна ємність — вмістилище (резервуар, засік) для безтарного зберігання сипких і грудкових матеріалів (зерна, піску, цементу, коксу, вугілля, руди та ін.).

Сучасний Б. — високоавтоматизований агрегат із централізованим управлінням, завантаженням і вивантаженням, контролем заповнення і вивільнення, стеженням за рівнем матеріалу, що зберігається, нерідко — з програмним управлінням.

БСЭ. — М., 1971. — Т. 4.


Інші статті автора