БЕНЗИЛБЕНЗОАТ

БЕНЗИЛБЕНЗОАТ, Benzylis benzoas (PhEur), Benzyl Benzoate (BP, USP, JP), Benzoic acid pnenylmethyl ether (CAS № 120–51–4).

С14Н12О2 Мол. м 212,25

benzilbenzonat.eps

Б. — масляниста рідина без кольору, з легким ароматним запахом, гостра і пекуча на смак, несумісна з лугами та окисниками, практично нерозчинна у воді та гліцерині, погано розчиняється в пропіленгліколі, змішується зі спиртом етиловим (95%), етером, хлороформом, жирними кислотами та етерними оліями. При охолодженні до температури –17 °С перетворюється на безбарвні кристали. Тсамозайм — 481 °С; Tкип — 323 °С; Тзамерз –17 °С; коефіцієнт заломлення n21D =1,5681; питома вага — 1,12. Отримують сухою етерифікацією натрію бензоату та бензоїл хлориду за наявності триетиламіну або реакцією натрію бензоату з бензальдегідом.

Б. використовується у фармації як розчинник для в/м ін’єкцій (у концентрації 0,01–46,0%) і пластифікатор для целюлози, нітроцелюлози та в складі нанокапсул. У медичній практиці Б. застосовується як протипедикульозна речовина. Для лікування корости Б. призначається у вигляді 20% емульсії або мазі, 10% та 20% гелю, а дітям віком до 3 років — 10% суспензії. У ветеринарній медицині — як інсектицид. Інші шляхи використання — як фіксатор запаху в харчових та косметичних продуктах, у косметичних препаратах — як фотозахисна сполука (захищає від опіків).

В організмі Б. розкладається шляхом гідролізу до бензойної кислоти та бензилового спирту. Останній у свою чергу розкладається до гіпурової кислоти, яка виводиться з сечею. Серед побічних реакцій Б. слід відмітити подразнення шкіри та реакції гіперчутливості. Пероральне застосування може призвести до небажаної стимуляції нервової системи та конвульсій.

Жогло Ф.А. Неводні розчинники. Характеристика, властивості та застосування в технології готових лікарських форм. — Львів, 2002; Машковский М.Д. Лекарственные средства: В 2 т. — М., 2002; Hassan M.M.A., Mossa J.S. Benzyl benzoate // Analitical Profiles of Drug Substances — 1981. — № 10.


Інші статті автора