БДЖОЛИНЕ ОБНІЖЖЯ, або КВІТКОВИЙ ПИЛОК

БДЖОЛИНЕ ОБНІЖЖЯ, або КВІТКОВИЙ ПИЛОК, — складний, концентрований рослинно-бджолиний продукт (див. Апітерапія) з унікальними споживчими й лікувальними якостями. Це сукупність пилкових зерен, або чоловічих гаметофітів, насінних рослин, зібраних і оброблених нектаром (див. Нектар) та секретом слинних залоз бджіл. Під час контакту бджоли із квіткою до її волохатого тільця прилипають пилкові зерна. бджола вичісує спеціальними щіточками ніжок, ущільнює, склеює секретом слинних залоз й нектаром та складає у «кошики» третьої пари задніх ніжок, які стають схожими на «штанці». Свіжозібраний пилок гігроскопічний, дуже чутливий до сонячного світла і вже через 48 год після збору починає втрачати свої споживчі й лікувальні якості. З метою швидкої консервації пилку бджоли зразу ж летять до вулика і перекладають у воскові чашечки свою ношу, яка й одержала назву Б.о. Певні робочі бджоли ударами голівок трамбують цей пилок, а інші заливають медом (див. Мед) і запечатують чашечки бджолиним воском (див. Воски). під впливом нектару, ферментів і меду позбавлене доступу кисню Б.о. зброджується і перетворюється на пергу (див. Перга). Для бджіл Б.о. — сировина, а перга, або «бджолиний хліб» — незамінний корм для личинок (розплоду), молодих бджіл, які годують матку і виробляють ферменти, віск та маточне молочко. Кожна бджола найчастіше відвідує і опилює квітки одного виду рослин і накопичує монофлерне Б.о., яке використовується для цілеспрямованої терапії (напр. Б.о. з гіркокаштану звичайного — зміцнює судини, стимулює функції печінки і передміхурової залози; кульбаби — як антисептичний, сечогінний засіб; шавлії лікарської — як уроантисептичний, сечогінний, адаптогенний). поліфлерне Б.о. формується внаслідок обмеженої кількості нектару або екземплярів певного виду рослин.

Хімічний склад Б.о. складний і залежить від часу й місця збору, погоди, виду рослин, умов і строків зберігання тощо. порівняно з пилком, що знаходиться у квітках чи збирається людиною вручну, Б.о. багатше на БАС, містить вуглеводи, повний набір амінокислот, близько 30% білків, що не поступаються білкам молока, яловичини, яєць. До складу Б.о. входять: коферменти, ферменти (каталаза, амілаза, інвертаза, АТФ тощо), вітаміни, нуклеїнові та органічні кислоти, нуклеопротеїди, дезоксирибоза, фолікулярні гормони (естрон), жирні кислоти (лінолева та ліноленова), ліпіди й ліпоїди (лецитин), тритерпенові, фенольні сполуки (фенолокислоти, флавоноли, лейкоантоціани, катехіни тощо), пектини, целюлоза, фітонциди, пігменти й багато інших БАР. Серед вітамінів, що входять до складу Б.о., превалюють вітаміни групи В, біотин, токофероли, аскорбінова і нікотинова кислоти, каротиноїди (в Б.о. жовтої акації каротину в 20 разів більше, ніж у моркві), вітамін Р (1,5 г Б.о. задовольняє добову дозу рутину, запобігає крововиливам у серце, мозок, сітківку ока). Б.о. багате на солі калію (400 мг на 100 г продукту) і фосфору (190–580 мг на 100 г), а всього містить 28 мінералів, з яких 22 аналогічні складовим сироватки крові. Заготівля Б.о. на пасіках контрольована і нормована. Відбір надто великої кількості Б.о. значно знижує продуктивність бджіл. Кожна бджола щоразу залишає на пилкоприймачі до 20 мг Б.о., хоча вага Б.о. залежить від рясноти пилкових зерен у квітці, погоди та екологічних чинників. Денний збір Б.о. з кожної бджолиної сім’ї сягає 100 г. За органолептичними показниками Б.о. сипка зерниста маса твердих грудочок розміром 8–200 мкм. У пальцях не розминаються, при натисканні твердим предметом сплющуються і частково кришаться. Забарвлення грудочок однорідне (Б.о. монофлерне) чи з декількох різнокольорових шарів (Б.о. поліфлерне), що залежить від виду рослин (напр. пилок квіток дзвоників фіолетових; еспарцету, яблуні, малини — білий чи сірий; конюшини, волошки — коричневий; груші, персика, гіркокаштану — червоний; шипшини, ліщини, аґрусу, гречки — золотаво-жовтий; кульбаби — оранжевий). запах зумовлений специфічним ароматом квіток. Смак пряний, солодко-гіркий, злегка кислуватий.

При мікроаналізі Б.о. враховуються сталі видові ознаки пилкових зерен рослин, а саме: форма і розмір, скульптура потовщень екзини — зовнішньої, міцної та стійкої оболонки зерна, будова апертур — невеличких тонкостінних ділянок.

Фізико-хімічні показники: нормують первинну, гігроскопічну й загальну вологість (не більше 12,5%), активну кислотність (не менше рН 4,04), число омилення, йодне число, кількість сирого протеїну, білка і амінокислот, а також загального азоту на суху речовину (не менше 3,30%), сирої золи на суху речовину (не більше 3,90%), кальцію, фосфору, каротину, аскорбінової кислоти тощо. не допускається ураженість цвіллю, вміст личинок, комах, сміття, потерті й пилу, інсектицидів, отруйних та інших сторонніх домішок. Б.о., що розпалося на частинки чи окремі пилкові зерна, не повинно перевищувати 1,5% від ваги проби. при розжовуванні не повинно відчуватися хрускоту мінеральних домішок.

Застосовується лише свіже Б.о., з якого отримують вітамінні, дієтичні та високопоживні добавки, концентровані продукти харчування (див. Лікувальне харчування), лікувально-косметичні засоби та ЛП із різноманітними фармакологічними ефектами: тонізуючим, мембраностабілізувальним, антисклеротичним, анаболічним, кардіотонічним, протианемічним, антиоксидантним, антибіотичним, протизапальним, знеболювальним, регенеруючим, адаптогенним, імуностимулювальним, радіопротекторним тощо. Б.о. нормалізує діяльність травного тракту, нервової, імунної та ендокринної систем, покращує ліпідний обмін, функції печінки, нирок, сечового міхура. Призначається при інфекціях, подагрі, аденомі передміхурової залози, ендемічному зобі, цукровому діабеті, при усіх видах доброякісних і деяких злоякісних новоутворень тощо. після прийому Б.о. з медом протягом 1–2 міс нормалізується кровотворення, підвищується кількість еритроцитів і гемоглобіну, покращується загальний стан, апетит, маса тіла тощо. Б.о. показане при серцево-судинних захворюваннях, для профілактики інсультів, інфарктів, крововиливів у сітківку ока, захворюваннях дихальних шляхів та ін. Регулярний прийом 20–30 г Б.о. на день сприяє омолодженню, стимулює організм, значно зменшує дію радіації, підвищує розумову і фізичну активність, витривалість, стійкість до стресів, захворювань. Б.о. також показане при безплідді, імпотенції, жіночому і чоловічому клімаксі, старечій слабкості, недоумстві. Це ефективна анаболічна добавка до їжі спортсменів, вегетаріанців, дітей, які перебувають на штучному вигодовуванні, знесиленим хворим, особам похилого віку, після хірургічних операцій та інтоксикації. Рекомендовано приймати Б.о на початку кожного сезону протягом 1 міс, знижуючи кількість споживаної їжі, особливо тваринних білків. Денну дозу (1 столова ложка для дорослих і 1 чайна ложка для дітей до 12 років) краще приймати 1–2 рази на день, натще, незадовго до їжі чи під час їжі, змішуючи її з медом і запиваючи теплою водою. Препарати, що містять Б.о. чи пергу: поленапін (для лікування захворювань шлунка, печінки); мікропор та апікомплекс у формі супозиторіїв; цернілтон (для лікування інфекцій, загальної слабкості у осіб похилого віку і хворих людей, дітей); креми й мазі. ліпофільний екстракт, вилучений зрідженим дихлордифторметаном із поліфлерного Б.о., містить каротиноїди, ненасичені жирні кислоти, токофероли і проявляє репаративну, протизапальну, антиоксидантну дії. Б.о. вводять до зубних паст, використовують у лікувальній косметиці як біогенний стимулятор шкіри. Водяний екстракт Б.о. стимулює ріст волосся при тривалому ополіскуванні, запобігає лупі. Б.о. не викликає алергій завдяки руйнації нектаром і слиною бджіл алергенів, які зумовлюють «сінну пропасницю» на пилок під час цвітіння певних рослин, але людям, схильним до алергічних реакцій, препарати з Б.о. протипоказані. Б.о. та мед можуть набувати токсичних якостей, викликати лихоманку, блювоту, діарею, якщо нектар чи пилок медоносів (напр. блекоти, олеандру, азалії, багна чи ін.) отруйні. Зберігають гранули Б.о. в сухому і чистому приміщенні при вологості не вище 75% і температурі не вище 20 °С. Навіть при правильному зберіганні через 3–6 міс Б.о. втрачає свої цілющі властивості на 20–30%, через 1 рік — на 40–50%, а через 2 роки взагалі не є цінністю. Пилок, змішаний з медом, слід зберігати короткий час.

Котенко О.М. Вивчення хімічного складу ліпофільного екстракту обніжжя бджолиного // Вісник фармації. — 2000. — №3; Приймак Г.М. Продукти бджільництва та лікарські рослини в народній медицині. — К., 2001; Теорія та практика виробництва лікарських препаратів прополісу / О.І. Тихонов, Т.Г. Ярних, В.П. Черних. — Х, 1998; F. Swhner P., Berger U.E. et al. // J. Inveslig. Allergol. Clin. Immunol 1999. Vol. 8; Rugendorff E.W., Weidner W., Ebeling L. et al. // Br. J. Urol. 1993. — Vol. 71.