БАВОВНЯНА ОЛІЯ

БАВОВНЯНА ОЛІЯ (Goscypii oleym), Cottonseed oil (USPNF), CAS № 8001–29–4); син.: Cotton oil, refined cottonseel oil. Б.о., рафінована в хімічному відношенні, складається із гліцеридів таких жирних кислот: лінолевої (39,3%), олеїнової (33,1%), пальмітинової (19,1%), стеаринової (1,9%), арахісової (0,6%), міристинової (0,3%). До складу Б.о. входять невеликі кількості фосфатиду, фітостеролів і пігментів. Токсичний поліфенольний пігмент госипол міститься в сировині бавовняного насіння та в бавовняній макусі, але відсутній у рафінованій Б.о. У затвердженому переліку допоміжних речовин, що можуть використовуватися у виробництві ЛП, згадується як Б.о., так і Б.о. гідролізована.

Б.о. одержують пресуванням із насіння бавовнику (Gossypium Linne) після видалення з нього волосків. Насіння містить до 15% олії.

Б.о. — ясно-жовта, олієподібна прозора рідина без смаку і запаху. При температурі нижче 10 °С від олії може відділятися твердий жир, а при температурі –5–0 °С олія стає твердою. Якщо олія затвердіває, перед застосуванням її слід розтопити та перемішати. Б.о. має такі числові показники: температура автообвуглення — 344 °С, густина — 0,916 г/см3, точка самозаймання — 321 °С, точка замерзання –5–0 °С, показник заломлення n40D =1,4645–1,4655. Олія слабкорозчинна в етанолі (95%), змішується з дисульфітом вуглецю, хлороформом, ефіром, гексаном і петролейним ефіром. В’язкість (динамічна) — до 70,4 мПа‧с при 20 °С. Належить до напіввисихаючих олій.

Б.о. при виробництві ЛП використовується перш за все як розчинник при виготовленні в/м ін’єкційних розчинів, емульсій для в/в введення як джерело жиру, хоча на сьогодні з цією метою переважно використовують емульсії з соєвою олією; як зв’язувальна речовина у виробництві таблеток з ацетимінофеном, при інкапсулюванні ензимів, у фармацевтичних матеріалах для покриття; при проведенні холецистографії, а також як педикульозна та акурицидна речовина, поживна та пом’якшувальна речовина (у складі нелетких рослинних олій). Завдяки великій кількості ненасичених кислих гліцеридів (особливо лінолевої кислоти) використовується для дієтичного контролю рівня холестерину у крові (при профілактиці й лікуванні атеросклерозу), а також як м’яка проносна речовина (у дозі ≥30 мл). Використовується в харчовій промисловості (у виробництві маргарину, як замінник тваринного жиру), а також у виробництві мил, гліцерину, мастильних матеріалів і косметичних засобів.

Jozwiakowski M.J., Jones D.M., Dranz R.M. Characterization of a hot-melt fluid bed coating process for fine granules // Pharm. Res. — 1990. — № 7; Singh M., Ravin L.J. Parenteral emulsions as drug carrier of systems // J. Parenter. Sci. Technol. — 1986. — № 41.