ВХІДНИЙ КОНТРОЛЬ

ВХІДНИЙ КОНТРОЛЬконтроль якості ЛП, діючих та допоміжних речовин (при їх одержанні суб’єктом господарювання), який здійснюється шляхом візуальної перевірки або аналізу. В.к. здійснює уповноважена особа, що призначена наказом керівника суб’єкта, відповідальна за якість ЛП, які надходять в аптеку.

Уповноважена особа проводить візуальний контроль і перевіряє відповідність одержаних АФІ супровідним документам щодо кількості, дозування, номерів серій, термінів придатності, реєстраційного статусу, найменування, назви виробника та лікарської форми. Кожна серія діючих речовин повинна супроводжуватися сертифікатом якості, що видається виробником. У разі зберігання сертифікатів якості у вигляді сканованих копій постачальник зобов’язаний надати його паперову копію, засвідчену печаткою (на вимогу), у термін не пізніше 2 днів. Додатково із сертифікатом аналізу на відповідність показників якості вимогам АНД мають супроводжуватися: діючі речовини, що використовуються в аптеках для виготовлення ЛП за екстемпоральною рецептурою (за вибірковими показниками), АФІ, що використовуються в аптеках для виготовлення парентеральних та офтальмологічних ЛП (за всіма показниками АНД), препаратів наркотичної, психотропної дії та прекурсорів, ЛП для наркозу (за винятком кисню та азоту), рентгеноконтрастних, протитуберкульозних препаратів, що містять рифампіцин, ізоніазид, етамбутол, піразинамід. Після перевірки відповідності одержаних ЛП та фармацевтичних субстанцій супровідним документам переходять до здійснення візуального контролю, тобто до перевірки стану групової тари, зовнішньої (вторинної) та внутрішньої (первинної) упаковки, маркування, наявності листка-вкладиша доступною для споживача мовою (якщо ця інформація не нанесена на вторинній упаковці), терміну їх придатності. При виникненні сумніву щодо якості ЛП чи АФІ перевіряють (з розкриттям упаковок) розміри, форму, колір, однорідність, кількість одиниць в упаковці, наявність забруднень.

Наказ МОЗ України № 436 від 30 жовтня 2001 р. «Про затвердження Інструкції про порядок контролю якості лікарських засобів оптової та роздрібної торгівлі».


Інші статті автора