ВІСК НЕІОННИЙ ЕМУЛЬГУВАЛЬНИЙ

ВІСК НЕІОННИЙ ЕМУЛЬГУВАЛЬНИЙ, Nonionic emulsifing wax, Emulsifyіng wax (USPNF), Cefomaсrogоl emulsifyіng wax (BP); син.: Emulgade 1000 № 1.

Відповідно до USPNF 23 В.н.е. отримують із цитостеарилового спирту і поліетиленових похідних ефіру жирної кислоти і сорбітану (пропорції компонентів не зазначаються), тоді як Британська Фармакопея 2004 зазначає, що В.н.е. є цитомакроголовим емульгувальним воском і готується шляхом сплавлення та змішування 800 г цитостеарилового спирту і 200 г макроголового цитостеарилового етеру (цитомакрогол 1000); суміш перемішують до охолодження.

В.н.е. — це біла або білувата тверда воскоподібна маса або пластівці, які плавляться при нагріванні й утворюють прозору, майже безбарвну рідину зі слабким запахом, характерним для цитостеарилового спирту. В.н.е. має такі фізико-хімічні властивості: щільність — 0,94 г/см3; Tзайм >55 °С; Tзатв — 45–53 °С (БФ), гідроксильне число — 175–192 (БФ); рН 5,5–7,0 (3% дисперсія); показник заломлення = 1,435–1,439 (USPNF 23); легко розчиняється в аерозольних пропілентах, вільно — у хлороформі та вуглеводнях, помірно — у 96% етанолі; частково — в етері; не розчиняється у воді.

В.н.е. є стабільним продуктом, може виявляти антибактеріальну дію. Несумісний з танінами, фенолом, резорбцином, бензокаїном. Зберігають у герметичних контейнерах у прохолодному сухому місці.

В.е.н. використовують у фармацевтичній технології як емульгатор при виробництві емульсій типу вода/олія, які не схильні до взаємодії з помірними концентраціями електролітів і стабільні при широкому спектрі рН. Від концентрації В.е.н. змінюється консистенція емульсії. У концентраціях до 5% емульсія є рідкою; у концентрації 15% В.н.е. використовується в кремах, у концентрації 25% — у кремах хлоргексидину (БФ). В.н.е. рекомендується використовувати у ЛП із солями полівалентних металів, лікарськими речовинами на основі азотистих сполук. Креми піддаються мікробній контамінації.

Найбільш близькими за властивостями до В.н.е. є катіонний емульгувальний віск, цитостеариловий спирт, поліоксіетиленовий алкільний етер, емульгувальний аніонний віск. Слід мати на увазі, що існує багато аналогічних сполук В.н.е., які є сумішами різних неіонних ПАР і жирних спиртів.

Віск катіонний емульгувальний (син.: центрамід емульгувальний віск, Crodex C) отримують подібно до В.н.е., містить 90 г цитостеарилового спирту і 10 г цитроміду. Є цінним емульгатором у фармації та косметології завдяки його катіонним характеристикам. Його використовують у кремах, мазях, дитячих кремах, лосьйонах, засобах догляду за шкірою, волоссям (до складу яких входять катіонні речовини). Віск катіонний емульгувальний сумісний із катіонними й неіонними сполуками, але несумісний з аніонними ПАР та діючими речовинами. При виготовленні кремів необхідно додавати консерванти. Може викликати подразнення очей.

Hadraft J.W. The emulsifying properties of polyethyleneglycol ethers of cetostearyl alcohol // J. Pharm. Pharmacol. — 1954. — № 6.