ВІСК МІКРОКРИСТАЛІЧНИЙ

ВІСК МІКРОКРИСТАЛІЧНИЙ, Microcrystalline wax (USPNF); син.: petroleum ceresin; petroleum wax (microcrystalline), Е 907 — суміш насичених із прямим і безладно розгалуженим ланцюгом алканів, одержаних із нафти. Довжина вуглецевих ланцюгів знаходиться в межах від С41 до С57. До складу суміші входять також вуглеводні.

В.м. одержують фракціюванням розчинниками нафти, що осіла на дно, після депарафінування й знежирення. Відповідно до USPNF 23 — це тверда воскоподібна маса лінійних, розгалужених та циклічних вуглеводнів без запаху і смаку у вигляді шматків або пластівців, які містять кристали неправильної форми; може мати різний колір — від білого до жовтого, янтарного, коричневого або чорного (залежно від типу матеріалу). Фармацевтичні сорти В.м. зазвичай білого або жовтого кольору з такими властивостями: щільність — 0,928–0,941 г/см3; Tзамерз — 60–75 °С; показник заломлення = 1,435–1445; число омилення — 0,05–0,10; в’язкість (динамічна) — 10,0–30,0 мР · с при 100 °С; розчинний у бензині, хлороформі, етері; малорозчинний в етанолі; практично нерозчинний у воді. Розтоплений В.м. змішується з леткими і нелеткими оліями; стабільний до кислот, лугів, світла і повітря. Нерозфасований матеріал повинен зберігатися в герметично закритих контейнерах у прохолодному сухому місці.

В.м. у фармацевтичній технології використовують головним чином як загусник у кремах і мазях для місцевого застосування; для модифікації кристалічної структури інших восків (особливо парафіну), наявних у суміші; для підвищення консистенції кремів і мазей. В.м. також використовують в оральних пелетах з контрольованим вивільненням діючих речовин, а також як речовину для нанесення покриттів на таблетки і капсули. Використовують також у терапевтичних системах як сполуку, що впливає на вивільнення діючих речовин із іонно-обмінних смоляних крапель. В.м. використовують у виробництві кондитерських і харчових виробів, у косметології.

De Brabander C., Vervaet C., Gortz J.P. et al. Bioavailability of ibuprofen from matrix minitablets based on a mixture of starch and microcrystalline wax // Int. Pharm. — 2000. — № 208; Motyska S., Nairn J. Influence of wax coatings on release rate of anions from ion-exchange resin beads // J. Pharm. Sci. — 1978. — № 67; Vergote G.J., Vervaet C., Van Driessche I. et al. An oral controlled release matrix pellet formulation containing nanocrystalline ketoprofen // Int. Pharm. — 2001. — № 219;


Інші статті автора