ВІСК ЖОВТИЙ

ВІСК ЖОВТИЙ, бджолиний віск, Cera flana (ЄФ), Yellow beeswax (Б. і Яп. Ф), Yellow wax (USPNF); син.: Apifil, E 901, refined wax — суміш жироподібних твердих сполук природного походження, що складається з 70–75% складних естерів вищих одноатомних жирних спиртів з нерозгалуженим ланцюгом (від С21 до С36) та вуглеводних або вищих одноосновних жирних кислот із нерозгалуженим ланцюгом з однаковою кількістю вуглецевих атомів (від С16 до С36). Основним етером є мірициловий пальмітат. Наявні також цирилові естери церитинової кислоти, вільні кислоти (пальмітинова, стеаринова, циритинова, карнаубова — близько 14%), карбогідрати (близько 12%) та близько 1% вільних спиртів (цетиловий, октадециловий, ейкозиловий, цериловий) та стерилових етерів жирних кислот. Складні суміші жироподібних твердих сполук під назвою «Віск» поділяють на тваринні (бджолиний), рослинні (карнаубський) та викопні. Віск бджолиний — натуральний продукт воскових залоз комахи Apis mellifera Linne (родини Apidae), який отримують із сот і вощин при кип’ятінні у воді. Шар воску відділяють від води і поміщають у форми для охолодження й застигання.

В.ж. — світло-жовта, однорідна за кольором, нежирна на дотик тверда маса (або невеликі гранули), що просвічується в тонкому шарі. Розчинний у хлороформі, етері, бензині, жирних і етерних оліях, нерозчинний у воді, частково — у 95% та гарячому спирті. Добре стоплюється із жирами, вуглеводнями, іншими восками. Щільність — 0,95–0,96 г/см3, неомилюваний залишок — 52–55%, точка краплеутворення — 61–66 °С (Європейська Фармакопея — ЄФ), Tсамозайм — 245–258 °С, Tпл — 61–65 °С (ЄФ), 62–65 °С (Фармакопея США), кислотне число, мг КОН/г — 18–22, етерне число — 72–74.

У фармацевтичній технології використовують як речовину для контрольованого вивільнення, стабілізатор, загущувач, глазуруючий агент. В.ж. використовують у виробництві ЛП для місцевого застосування в концентрації 5–20% як загущувач у мазях і кремах, для стабілізації емульсій типу вода/олія (В.ж. дуже підвищує в’язкість жирів і вуглеводнів; наявність у його складі вільних спиртів зумовлює емульгуючі властивості та надає мазевим основам здатність поглинати водянисті секрети шкіри); як глазуруюча речовина при нанесенні цукрових оболонок на таблетки (драже), а також для сповільнення контрольованого вивільнення діючих речовин з терапевтичних систем хлорфенаміну малеату, входить до складу жувальних гумок. В інших галузях В.ж. використовують у виробництві харчових (кондитерських) і косметичних продуктів; як матеріал для виготовлення штучної вощини, є компонентом полірувальних паст.

Жогло Ф., Возняк В., Попович В. та ін. Допоміжні речовини та їх застосування в технології лікарських форм: Довідковий посіб. — Львів, 1996; Сарафанова Л.А. Пищевые добавки: Энциклопедия. — СПб., 2004; Griffin E.N., Niebergall P.J. Release kinetics of a controlled-release multiparticulate dosage form prepared using a hot-melr fluid bed coating method // Pharm. Dev. Technol. — 1999. — № 4 (1).