ВІСК БІЛИЙ

ВІСК БІЛИЙ, віск бджолиний білий, White beeswax (ВР, JP), Cera alba (Ph Fur), White wax (USPNF); син.: E 911, Bleached wax — хімічно знебарвлена форма природного бджолиного воску, який складається із суміші 70–75% різних ефірів вищих одноатомних спиртів із прямим ланцюгом і однаковою кількістю вуглецю від С24 до С36 етерифікованих кислотами із нерозгалуженими ланцюгами, що також мають однакову кількість атомів вуглецю до С36 разом із декількома гідроксильними кислотами С18. До складу воску найчастіше входять пальмітинова, стеаринова, церитинова, карнаубова кислоти та цетиловий, октадециловий, цериловий вищі спирти, а також стироли, вуглеводні та продукти їх розкладання. Головним етером є мірициловий пальмітат, вільні кислоти (близько 14%), карбогідрати (близько 12%) та до 1% вільних спиртів і стеаринових етерів жирних кислот.

За властивостями В.б. — це тверді пластинки або тонкі гранули без смаку, прозорі, білого або жовтуватого кольору з менш інтенсивним, ніж у жовтого воску, характерним запахом меду. Щільність — 0,95–0,96 г/см3, Tзайм 245–258 °С, Tпл 61–65 °С, йодне число — 8–11, неомилюваний залишок — 52–55%; розчинний у хлороформі, етері, оліях, етанолі (95%); практично нерозчинний у воді. При нагріванні за температури >150 °С настає етерифікація з подальшим зниженням кислотного числа і підвищенням Tпл. Несумісний з окиснювачами. Стабільний при зберіганні в герметичних контейнерах у захищеному від світла місці.

У ЛП та фармацевтичній технології застосовують як речовину, що контролює вивільнення діючих речовин, стабілізатор, загущувач. Найчастіше використовують для збільшення консистенції кремів, мазей, для стабілізації емульсій типу вода/олія. В.б. застосовують також для полірування таблеток (драже), покритих цукровою оболонкою, а також регулювання Tпл супозиторіїв. Використовують також у плівковому покритті таблеток із метою зниження швидкості вивільнення АФІ. Білі мікросфери В.б. можуть використовувати в пероральних формах для сповільнення абсорбції активної речовини в шлунку, що дозволяє досягати її всмоктування в кишковому тракті, а також для регулювання (зміни) вивільнення діючої речовини із смоляних крапель з іонним обміном.

Жогло Ф., Возняк В., Попович В. та ін. Допоміжні речовини та їх застосування в технології лікарських форм: Довідковий посіб. — Львів, 1996; Giannola L., Stefano V. White beeswax microspheres: a comparative in vitro evaluation of cumulative of the anticancer agents fluorouracil and ftorafur // Pharmazie. — 1993. — № 48; Giannola L.I., De Caro V., Rizzo M.C. Preparation of white bees wax microspheres loaded with valproic acid and kinetic study of drug release // Drug. Dev. Ind. Pharm. — 1995. — № 21; Motyska S., Nairn J. Influence of wax coatings on release rate of anions from ion-exchange resin beads // J. Pharm Sci. — 1978. — № 67.


Інші статті автора