ВАГІНАЛЬНІ ЛІКИ

ВАГІНАЛЬНІ ЛІКИ — ліки, які використовуються в гінекологічній практиці.

Вагінальні піни (лат. spumae viginales s. musci vaginales) — ЛП, що складається з великого об’єму газу, диспергованого у рідині-розчині, емульсії, суспензії з антисептичними, антимікробними, противірусними та іншими речовинами. В.п. утворюється безпосередньо під час застосування ЛП, який міститься в контейнері (балоні) під тиском. Контейнер зазвичай споряджений спеціальним клапаном для дозування піни і насадкою, призначеною для введення В.п. у піхву або нанесення на перивагінальну ділянку. В.п. добре контактує зі слизовою оболонкою; під впливом температури тіла її об’єм збільшується, заповнюючи всю поверхню слизової оболонки піхви, шийки матки, уретри, і забезпечує хороше вивільнення діючої речовини.

Для одержання В.п. використовують ефективні піноутворювачі, ПАР та відповідні пропеленти (евакуюючі гази). Концентрація пропеленту у В.п. становить 3,5–89% і залежить від його типу. Найчастіше застосовують пропеленти хладон-114, хладон-12 та їх суміші (4:6) тощо. У неводних В.п. замість води можуть використовувати рослинні олії, мінеральні масла, гліколі тощо. Такі В.п. характеризуються однорідністю пухирців газу-пропеленту і за консистенцією подібні до кремів. В.п., одержані з аерозольних контейнерів, застосовують у лікуванні при ЗПСШ, для місцевої терапії запальних процесів урогеніталій, як протизаплідні препарати тощо.

Вагінальні таблетки (лат. tabulettae vaginales s. pessaria pressa) (пресовані песарії) — ЛП у формі твердої лікарської форми, який містить одну дозу однієї чи більше діючих речовин, одержаний пресуванням певного об’єму часток і призначений для введення у піхву. В.т. — цільні круглої чи овальної форми циліндри, верхня та нижня поверхні яких плоскі або опуклі, а краї можуть бути скошеними. На поверхні можуть бути нанесені штрихи, написи або інші позначки. В.т. можуть бути вкриті оболонкою і призначатися для модифікованого вивільнення чи пролонгованої дії. Перед уведенням таблетки попередньо зволожують водою.

Виготовляють В.т. на ротаційних таблеткових машинах, прес-інструмент (матриця й пуансони) в яких має відповідну конструкцію. До складу таблеткової маси для пресування, крім діючих речовин, входять допоміжні — зв’язувальні, розпушувальні, ковзні, антиадгезійні тощо (див. Таблетки), які забезпечують необхідні властивості готового продукту, а саме: механічну міцність, стійкість до стирання й роздавлювання, розчинність чи розпадання. В.т., призначені для модифікованого вивільнення або пролонгованої місцевої дії, покривають оболонкою чи виготовляють з додаванням спеціальних допоміжних речовин для зміни швидкості та концентрації вивільнення діючих речовин. Випробування розпадання таблеток, не призначених для модифікованого вивільнення чи пролонгованої місцевої дії, дозволяє визначити, розм’якшується чи розпадається ця лікарська форма в межах певного часу (через 30 хв) в експериментальних умовах на приладі, описаному в ДФУ (метод 2.9.2). Випробування вивільнення (тест «розчинення») діючих речовин з В.т., призначених для модифікованого вивільнення чи пролонгованої місцевої дії, здійснюють з використанням методики і приладу з лопаттю чи кошиком в експериментальних умовах, описаних у ДФУ (метод 2.9.3). Якщо проводять тест «розчинення», випробування «розпадання» не вимагається. При виробництві, пакуванні, зберіганні та реалізації В.т. вживають відповідних заходів для забезпечення необхідної мікробіологічної чистоти ЛП відповідно до вимог статті ДФУ «Мікробіологічна чистота лікарських засобів». В.т. зазвичай, окрім вищезазначених (розчинення, розпадання, мікробіологічна чистота), контролюють за такими показниками: описання, ідентифікація, кількісне визначення вмісту діючих речовин, середня маса, однорідність вмісту діючих речовин згідно з методиками, наведеними у ДФУ, якщо немає інших зазначень в АНД на конкретний вид таблеток для вагінального застосування. До складу В.т. найчастіше входять ЛР з антимікробними (антибактеріальні, протигрибкові, протистоцидні), противірусними, знеболювальними, ранозагоювальними, протизаплідними властивостями.

Вагінальні тампони — ЛП для однодозового застосування шляхом уведення у піхву на певний час (до 2 год) у формі циліндричної палички, кульки, овулі чи язичка (песарії). Виготовляють їх з волокнистого матеріалу природного чи синтетичного походження, що містить антисептичні, антимікробні та інші діючі речовини, які стимулюють метаболічні процеси в слизовій оболонці жіночих геніталій. В.т. вкривають водорозчинною захисною оболонкою (солями альгінатної кислоти, колагену, похідними полівінілпіролідону або водорозчинних сполук акриламіду). При виробництві, пакуванні та зберіганні В.т. дотримуються відповідних заходів, які забезпечують необхідну їх мікробіологічну чистоту. Перед застосуванням їх виймають з упаковки, зволожують водою, що забезпечує комфортність уведення та сприяє більш швидкому вивільненню АФІ й їх терапевтичній дії.

Екстемпорально готують також стерильні ватно-марлеві В.т. для введення настоїв, відварів та розчинів з антисептиками, вагінальних кремів, мазей, гелів тощо.

Вагінальні супозиторії можуть бути сферичними (кульки), яйцеподібними (овулі) та у вигляді плоского тіла із закругленим кінцем (песарії) для введення у вагіну, а також палички, призначеної для введення в канал шийки матки. Незважаючи на те що супозиторії (свічки, песарії та палички) мають різне призначення і місце введення, вони мають загальні риси (технологію, властивості тощо) (див. Супозиторії).

БСЭ. — М., 1969. — Т. 18; Головкін В.О., Головкін В.В., Головкін А.В. Вагинальные лекарственные средства. Особенности разработки, исследования и применения. — Запорожье, 2000; ДФУ. — Х., 2001.


Інші статті автора