МУЛЬТИПРОБІОТИКИ

МУЛЬТИПРОБІÓТИКИ (лат. multum — багато + pro — замісник + грец. bios — життя) — багатокомпонентні препарати, до яких на сьогодні належать Симбітер і Симбітер концентрований, наділені широким спектром пробіотичної активності. Мультикомпонентний склад цих препаратів (14 і більше штамів фізіологічно цінних бактерій) складається із родів Bifidobacterium, Lactobacillus і Propionibacterium, які знаходяться в мутуалістичних (взаємовигідних) зв’язках. Симбітер має концентрацію в одній дозі 109 живих клітин, а Симбітер концентрований містить в одній дозі 1013 клітин.

М. мають високу антагоністичну активність по відношенню до широкого кола патогенної та умовно-патогенної мікрофлори. Вступають в асоціативний зв’язок з епітелієм кишечнику (адгезивні властивості) і запобігають за рахунок цього його колонізації транзиторною мікрофлорою. М. резистентні до шлункового соку, травних ферментів, лізоциму, жовчних кислот, що дозволяє їм в активному стані проходити через усі відділи травного тракту і цілюще впливати на нього. Висока концентрація в М. бактеріальних екзополісахаридів і живих клітин-продуцентів збільшує його захисні властивості за рахунок підвищення активності адгезивних і імуномодулюючих властивостей та селективної проліферації лактофлори в товстому кишечнику. Мікрофлора М. активно синтезує вітаміни В1, В2, В6, РР, В12, К і фолієву кислоту. М. метаболізують білки, жири, вуглеводи, нуклеїнові кислоти за рахунок вмісту великого набору ферментів, а також розщеплюють окремі харчові й бактеріальні алергени.

М. володіють цілою низкою позитивних відмінностей від препаратів сучасної біотерапії і мають особливо важливе фізіологічне значення для дитячого організму. Це дозволяє призначати їх дітям усіх вікових груп, починаючи з новонароджених, без ризику негативних побічних ефектів. Крім того, багатоплановість пробіотичної активності М. не потребує одночасного призначення інших біотерапевтичних препаратів.

Застосування мультикомпонентних пробіотиків у профілактиці та лікуванні мікроекологічних порушень у дітей / Е.Е. Шунько, В.А. Тищенко, Л.Г. Ролдухіна та ін. — К., 2001; Использование симбиотных бактерийных препаратов «Симбитер» и кисломолочного продукта «Симбивит» в лечебно-профилактическом питании детей с дисбактериозами и желудочно-кишечными заболеваниями / В.Д. Отт, Т.А. Лисяна, В.П. Мисник и др. // Тр. Науч.-практ. конф. «Организация питания здоровых и больных детей раннего возраста». — К., 2000.


Інші статті автора