ЦИНХОКАЇНУ ГІДРОХЛОРИД

ЦИНХОКАЇНУ ГІДРОХЛОРИД (cinchocaini hydrochloridum), 2-бутокси-N-(2- діетиламіноетил)хінолін-4-карбоксаміду гідрохлорид.

C20Н29N3O2. HCl                                                    Мол. м. 379,9

Cinchocaini hydrochloridum.ai

АФІ синтетичного походження. Білий або майже білий кристалічний порошок або безбарвні кристали, гігроскопічний, дуже легкорозчинний у воді, легкорозчинний в ацетоні, етанолі та метиленхлориді. Дуже легко утворює конгломерати. УФ-спектр: λmax=246 нм і λmax=319 нм, А21=2,7–3,0 у кислоті хлористоводневій. Зберігають у контейнері без доступу повітря в захищеному від світла місці.

Ідентифікують за УФ-спектром; за ІЧ-спектром поглинання субстанції; методом ТШХ. Кількісно визначають методом алкаліметрії з потенціометричним фіксуванням точки еквівалентності.

Фармакологічна група. N01B B — препарати для місцевої анестезії.

Фармакологічні ефекти. Механізм дії зумовлений блокадою чутливих нервових закінчень у шкірі або слизових оболонках, що ґрунтується на стабілізації мембран нейронів із запобіганням виникненню та проведенню нервового імпульсу. Застосовується головним чином для поверхневої анестезії, оскільки є одним із найбільш сильних і токсичних місцевих анестетиків.

Застосування. Проведення стоматологічних і деяких інших операцій, а також для зменшення сильного болю. Наноситься безпосередньо на шкіру або слизову оболонку. Також може вводитися у вигляді ін’єкцій в місце, яке потрібно знеболити, або в спинномозковий канал. Біль і свербіж при геморої, невеликих опіках та пошкодженнях шкіри.

Компендиум 2015 — Лекарственные препараты / Под ред. В.Н. Коваленко. — К., 2015; От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; European Pharmacopoeia 5; Clarke’s isolation and identification of drugs / Ed. A.C. Moffat. — London, 1986.


Інші статті автора