МИТНІ ПЛАТЕЖІ

МИТНІ ПЛАТЕЖІ — платежі, що виникають під час переміщення через митний кордон України транспортних засобів і товарів, а також в інших випадках, передбачених Митним кодексом і законодавством України, митними органами. Сплачуються такі М.п.: мито; податок на додану вартість під час здійснення експортно-імпортних операцій; акцизний збір; збори за видачу ліцензії на право провадження митної брокерської діяльності та за подовження строку дії такої ліцензії; збори за видачу ліцензії на право діяльності митного перевізника та за подовження строку дії такої ліцензії; збори за видачу ліцензії на експлуатацію митного ліцензійного складу та за подовження строку дії такої ліцензії; збори за видачу ліцензії на відкриття магазину безмитної торгівлі та за продовження строку дії такої ліцензії; збори за видачу кваліфікаційного посвідчення особи, уповноваженої на декларування товарів митному органу, та за продовження строку дії такого посвідчення; збори за митне оформлення; збори за перебування товарів під митним контролем; збори за митне супроводження товарів; збори за зберігання товарів на складах митних органів; збори за інформування та консультування; плата за участь у митних аукціонах; плата за прийняття попереднього рішення; інші митні платежі.

Розрізняють таку класифікацію платежів, які стягуються митницею: митні — мито, збори за митне оформлення, збори за перебування під митним контролем, за митне супроводження товарів, штрафи, пені; платежі, які не передбачені Митним кодексом: акциз, ПДВ. М.п. стягуються тільки в національній валюті України за курсом долара США, встановленим Національним банком України на день митного оформлення, або за курсом євро — у разі, якщо валютою контракту з іноземним партнером виступає євро. За призначенням М.п. поділяються на: бюджетні (мито, акциз, ПДВ); платежі, які надходять на розвиток митної системи (митні збори). М.п. також поділяються на платежі, які формують торговельний і неторговельний обіг. Платниками М.п. є фізичні та юридичні особи, які здійснюють імпортно-експортні операції та їх митне оформлення. Митне оформлення та пропуск товарів через митний кордон може здійснюватися після сплати належних платежів або за умов надання митним органом у встановленому порядку відстрочення їх сплати.

Закони України «Про Єдиний митний тариф» від 5.02.1992 р. 2097-Х11; «Про систему оподаткування» від 25.06.1991 р. № 1251-XII; «Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митне оформлення оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України» від 13.08.2001 р. № 2681-111; «Про лікарські засоби» від 04.04.1996 р. № 123/96-Ві; «Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, прекурсорів» від 15.02.95 р. № 60/95-ВР; Постанови КМУ «Про ставки митних зборів» від 27.01.1997 р. № 65; «Про справляння плати; митне оформлення товарів і транспортних засобів поза місцем розташування митних органів» від 18.01.2003 р. № 93.


Інші статті автора