МИГДАЛЕВА ОЛІЯ

МИГДАЛЕВА ОЛІЯ (Oleym Amygdalarum), Amygdalae oleum virginum (PhEur), Almond oil (BP, USPNF, CAS № 8007-69-0); син.: bitter allmond oil — жирна олія, що складається головним чином з гліцеридів лінолевої та пальмітинової кислот. Європейська Фармакопея 2005 описує М.о., отриману холодним пресуванням достиглого насіння двох різновидів мигдалю звичайного (солодкого і гіркого) — Amydalus communis L., Var dulcis D. C. et Amygdalus communis L., var amara D. C. або їх суміші. За необхідності додають відповідний антиоксидант М.о. Фармакопея США 23 описує М.о. як продукт, отриманий віджиманням насіння Prunus amygdalus Batsch (piд Rosaceae). М.о. — це прозора жирна рідина, безбарвна або блідо-жовтого кольору, без запаху, приємного олійного (горіхового) смаку; не висихає на повітрі; не застигає при температурі –10 °С, а залишається прозорою й рідкою. Олія має такі стандартні показники: Тсамозайм — 320 °С, Тпл — 18 °С, показник заломлення nD40=1,4630–1,4650, точка задимленості — 220 °С, густина — 0,910–0,915 г/см3, кислотне число не більше 2,0, йодне число 95–105, число омилення — 190–200. М.о. змішується з хлороформом і ефіром; розчинна в безводному спирті.

М.о. застосовують як розчинник: у педіатрії (м’яка проносна речовина у формі емульсії), для виготовлення розчинів і суспензій (для підшкірних і в/м ін’єкцій), у виробництві назальних спреїв, у препаратах для місцевого застосування на шкіру, особливо косметичних. М.о. можна стерилізувати при 150 °С протягом 1 год. Є стабільним продуктом і не гіркне протягом тривалого часу. Зберігається в добре закупорених контейнерах, у прохолодному сухому захищеному від світла місці. М.о. постачається на ринок також як продукт харчування.

Жогло Ф.А. Неводні розчинники: характеристика, властивості та застосування в технології готових лікарських форм. — Львів, 2002; Сарафанова Л.А. Пищевые добавки: Энциклопедия. — СПб, 2004; Cristen P., Kloeti F., Gander B. Stability of prednisolone and prednisolone acetate in various vehicles used in semi-solid topical preparations // J. Clin. Pharm. Ther. — 1990. — № 15; Pesko L.J. Peanut recipe softens, split nails // Am. Drug. — 1997. — № 214.


Інші статті автора