МЕНСТРУАЛЬНИЙ ЦИКЛ

Менструальний цикл (лат. menstruus — щомісячний) — комплекс циклічних змін в організмі жінки, які проявляються періодичними зовнішніми кровотечами зі статевих шляхів (менструація), що є по суті підготовкою організму жінки до вагітності. Менструальний цикл розраховується від першого дня попередньої менструації до першого дня наступної. Цей проміжок може становити від 21 до 40 календарних днів. Нормальна тривалість самої менструальної кровотечі — від 3 до 7 днів. У середньому об’єм крові, що втрачається при кожній менструації, становить від 50 до 100 мл. М.ц. умовно підрозділяють на яєчниковий і матковий цикли.

Яєчниковий цикл — циклічні зміни в яєчниках, що підрозділяють на дві фази — фолікулярну (перша) і лютеїнову (друга). У першу (фолікулярну) фазу яєчникового циклу яєчники під впливом фолікулостимулювального гормону виділяють естрогени (естрон, естріол), поступово підвищуючи їх концентрацію до середини М.ц. Під їх впливом у яєчнику відбувається ріст та дозрівання фолікула та яйцеклітини, що міститься усередині нього. Наприкінці фолікулярної фази під впливом лютеїнізуючого гормону передньої частки гіпофіза починає підвищуватися вироблення яєчниками прогестерону. На тлі високого рівня естрогенів і підвищення рівня прогестерону відбувається овуляція. Овуляція — процес розриву оболонок фолікула з наступним виходом яйцеклітини в черевну або в порожнину маткової труби. Овуляція розділяє яєчникові цикли. Після неї починається друга фаза — лютеїнова (лат. luteus — жовтий), або так звана фаза жовтого тіла. На місці колишнього фолікула формується жовте тіло, основною функцією якого є вироблення прогестерону — «гормону вагітності». Якщо вагітність не настає, жовте тіло регресує, і яєчниковий цикл починається знову. У міру регресування жовтого тіла яєчників знижується вироблення прогестерону, і на тлі його низького рівня знову виникає менструація. При заплідненні яйцеклітини з розвитком вагітності жовте тіло перетворюється на «жовте тіло вагітності» і продовжує продукувати прогестерон.

Матковий цикл — циклічні зміни, що відбуваються в матці і створюють сприятливі умови для виникнення вагітності. Впродовж нього виділяють такі фази: десквамації, проліферації та секреції. Фаза десквамації (власне менструація) — відторгнення секреторного шару ендометрія від базальної мембрани, що проявляється зовнішньою матковою кровотечею і збігається з початком фолікулярної фази яєчників. У цій фазі відбувається часткова регенерація ендометрія. У наступній фазі (проліферації) під впливом естрогенів закінчується регенерація функціонального шару ендометрія і відбувається його стовщення, розвиток залоз із розширенням їх проток. Секреторна фаза — відбуваються секреторні зміни функціонального шару ендометрія, залози збільшуються в об’ємі, підсилюється їх секреторна здатність, що зумовлено лютеїновою фазою яєчникового циклу.

Нормальний час початку повноцінного функціонування жіночої статевої системи і його проявів (час настання першої менструації — менархе) — 11–16 років. Нормальні терміни припинення функціонування жіночої статевої системи (клімакс) — 45–55 років (у цьому віці мають припинитися менструації, остання менструальна кровотеча називається менопаузою). Відсутність М.ц. у нормі відмічають у період вагітності, в осіб жіночої статі дитячого та літнього віку (фізіологічна аменорея). Різні патологічні стани можуть зумовлювати порушення або повну відсутність М.ц. у репродуктивний період — патологічну аменорею. Під цим розуміють відсутність М.ц. і менструацій або, навпаки, маткові ациклічні кровотечі (метрорагії), або зміни характеру менструацій (збільшення тривалості зовнішньої кровотечі та/чи об’єму крові, що втрачається). За весь репродуктивний період життя жінка переживає 350–400 М.ц.

Багато ЛП здатні впливати на Менструальний цикл: комбіновані пероральні контрацептиви, жіночі та чоловічі статеві гормони, глюкокортикоїди, антигестрогенові препарати, тиреоїдні гормони, соматотропний гормон, пролактин та його похідні тощо. М.ц. може змінюватися під впливом алкоголю.

Володина В.Н. Энциклопедия беременности. — М., 2004; Серова Т. А. Здоровье женщины. Менструальный цикл и гормоны в классической и нетрадиционной медицине. — М., 2000; Сметник А.Ф., Тумилович Н.Д. Неоперативная гинекология. — К., 1998.


Інші статті автора