МАЧОК ЖОВТИЙ

МАЧОК ЖОВТИЙ (ГЛАУЦИУМ ЖОВТИЙ) — Glaucіum flavum crantz. (грец. glaucos — світло-блакитний, що характеризує сіро-блакитний, сріблясті прикореневі листки + лат. flavus — жовтий) відносять до родини макових — Papaveraceae. Рід мачків налічує 10 видів, з них в Україні — 2 види. Розповсюджений у країнах Центральної і Східної Європи, на Балканах, культивується у Болгарії та в Україні; рос. назва: мачок желтый, глауциум желтый.

М.ж. — дворічна трав’яниста рослина до 50 см завв. з поодинокими верхівковими великими (2–5 см у діаметрі) квітками. Бутони пониклі, пелюсток — 4, блискучих жовтих, лимонно-жовтих, рідше жовтогарячих. Плід — стручкоподібна коробочка, 15–25 см завд., що відкривається від верхівок до основи.

Як ЛРС заготовляють траву М.ж. — Herba Glaucii flavi — під час цвітіння у перший та другий рік вирощування; сушать у сушарках при 50–60 °С або на відкритому повітрі. Рослинна сировина М.ж. містить ізохінолінові алкалоїди (4%): глауцин, синоменін, магнофлорин, протопін, алокриптопін, хелерубін, норхеледонін, хеледонін, ауротензин, глауфлорин, сангвінарин, коридин, ізокоридин; з інших сполук виявлені фумарова (глауцинова) та діоксималеїнова кислоти, рутин, слиз, смоли.

Machok_Zovty.eps
Глауцин

Головний алкалоїд глауцин виявляє протикашльову активність, сильнішу, ніж у кодеїну, не викликає звикання, а також викликає гіпотензивний ефект і незначну знеболювальну дію. Застосовують препарати М.ж.: глаувент, бронхолітин, глауцину гідрохлорид при бронхіті, фарингіті, крупозній пневмонії, коклюші. Доцільне застосування препаратів М.ж. у разі поєднання захворювань органів дихання та гіпертонії.

Лікарські рослини / За ред. А.М. Гродзинського. — К., 1991; Растительные ресурсы СССР. Цветковые растения, их химический состав, использование. Семейства Magnoliaceae — Lamiaceae. — Л., 1984.


Інші статті автора