МАГНІЙ ТРИСИЛІКАТ

МАГНІЙ ТРИСИЛІКАТ, Magnesii trisilicas (PhEur), Magnesium trisilicate (BP, USP, CAS № 14987-04-3); син.: E553(a); magnesium mesotrisilicate; silicic acid, magnesium salt (1:2), hydrate.

2MgО∙3SiO2∙xH2O, Mg2Si3O8∙xH2O, Mg2Si3O8 (безводний), Мол. м. 260,86 (безводний).

Фармакопея США характеризує М.т. як сполучення магній оксиду та кремній діоксиду з різними пропорціями води, яке містить не менше 20% магній оксиду та не менше 45% кремній діоксиду. Згідно з Європейською Фармакопеєю 2005 М.т. містить не менше 29% магній оксиду та не менше 65% кремній діоксиду в перерахунку на суху речовину. Виявляють в природі як мінерали сепіоліт та парасепіоліт.

Промислово одержують із натрій силікату та магній сульфату. М.т. являє собою звільнений від домішок дрібний порошок білого кольору, без смаку та запаху; гігроскопічний; вологість — 17–23% (при вологості повітря 15–65% та температурі 25 °С) або 24–30% (при вологості повітря 75–95% та температурі 25 °С); практично нерозчинний у діетиловому етері, етанолі (95%) та воді.

М.т. використовується як ковзна речовина у виробництві фармацевтичних препаратів та харчових продуктів, а також у медицині як антацид (2,0 г/добу) та антидот (при передозуванні й отруєнні ципрофлоксацином). Знижує біодоступність (за рахунок зв’язування) мебеверину гідрохлориду, прогуанілу, норфлоксацину, сукральфату та тетрацикліну. Розчинність фолієвої кислоти, еритроміцину стеарату, парацетамолу та хлорохіну пролонгується при їх адсорбції на М.т. Інактивує антимікробні консерванти, напр. парабени. М.т. є нетоксичною та неподразливою речовиною. У шлунку під дією хлоридної кислоти розкладається з виділенням магній хлориду та двоокису вуглецю. З обережністю застосовується у пацієнтів із захворюванням нирок.

Зберігається в герметичних контейнерах, у сухому прохолодному місці.

Подібні властивості до М.с. мають кальцій силікат, магній-алюміній силікат, магній силікат, магній трисилікат безводний, тальк.

Handbook of Pharmaceutical Excipients / Edit by R.C. Rowe, P.J. Shesky, S.C. Owen. — London-Chicago, 2006; Iwuagwu M.A., Aloko K.S. Adsorption of paracetamol and chloroquine phosphate by some antacids // J. Pharm. Pharmacol. — 1992. — № 44.


Інші статті автора