НАТРІЮ ЦИКЛАМАТ

НАТРІЮ ЦИКЛАМАТ, Natrii cyclamas (PhEur), Sodium cyclamate (BP), Sodium N-cyclohexylsulfamate (CAS № 139-05-9); син.: Cyclohexylsulfamic acid monosodium salt; E952; sodium cyclohexanesulfamate — білі без запаху або майже без запаху кристали або кристалічний порошок, дуже солодкий на смак.

C6H12NNaO3S                                           Мол. м. 201,22.

natriyu_cuklamat.ai

Цикламати отримують сульфуванням циклогексиламіну за наявності основи. Сульфування проводять сульфатною кислотою, сульфатною сіллю або триокисом сірки. Третинні основи (триетиламін, триметиламін) можна використовувати як конденсуючий агент. Отримані амінні солі цикламату перетворюють на сіль натрію, кальцію, калію або магнію шляхом обробки оксидом відповідного металу. Н.ц. має такі властивості: pH 5,5–7,5 (для 10% водного розчину); практично нерозчинний у бензолі, хлороформі, етері; при 20 °С розчинний у 95% етиловому спирті (1:250), пропіленгліколі (1:25), воді (1:5) або при 45 °С (1:2).

Н.ц. використовують як інтенсивний підсолоджувач у фармацевтичних препаратах, продовольчих продуктах, напоях і солодощах. У розбавленому розчині (близько 0,17%) підсолоджувальна властивість приблизно у 30 разів більша, ніж у сахарози. У вищих концентраціях вона зменшується і в концентрації 0,5% з’являється дуже гіркий смак. Н.ц. підсилює запах, може використовуватися для маскування деяких неприємних смакових характеристик продукту. У більшості випадків використовують у комбінації з сахарином.

Н.ц. — стійка речовина. Розчини стабільні при нагріванні, за наявності світла й кисню у широкому діапазоні pH. Таблетки з Н.ц. і сахарином не втрачають підсолоджувальної сили впродовж 20 років. Зберігають Н.ц. в герметично закритій тарі у прохолодному, сухому місці.

Подібні до Н.ц. властивості мають кальцію цикломат та кислота цикламова.

Кальцію цикламат дигідрат, С12Н24СаN2O6S2·2Н2О, мол. м. 432,57, САS № 5897-16-5; син.: calcium N-cyclohexylsulfamate dehydrate, Cyclan, cyclohexanesulfamic acid calcium salt, E 952.

Добре розчинний у воді; практично нерозчинний у хлороформі, етері, 95% етиловому спирті; рН 5,5–7,5 (10% водний розчин).

Кислота цикламова, С6Н13NO3S. Мол. м. 179,23, CAS № 100-88-9; син.: cyclamate, cyclohexanesulfamic acid, E 952, Cucaryl.

Anonymous. Saccharin is safe // Chem. Br. — 2001. — № 37(4); Benavente-Garcia O., Castillo J., Del Bano M.J., Lorente J. Improved water solubility of neohesperidin dihydrochalcone in sweetener blends // J. Agric. Food. Chem. — 2001. — № 49(1); Schiffman S.S., Sattely-Miller E.A., Graham B.G. et al. Effect of temperature, pH, and ions on sweet taste // Physiol. Behav. — 2000. — № 68(4).


Інші статті автора