НАТРІЮ АМІДОТРИЗОАТ

НАТРІЮ АМІДОТРИЗОАТ (Natrii amidotrizoas). 3,5-Біс(ацетамідо)-2,4,6- трийодбензоат натрію).

С11H8I3N2NaO4                                             Мол. м. 636,0

Natrii amidotrizoas.ai

АФІ синтетичного походження. Білий порошок, легкорозчинний у воді, малорозчинний у спирті, практично нерозчинний в ацетоні; рН 50% розчину субстанції від 7,5 до 9,5. Tпл — 216 °С (з розкладанням). Зберігають у щільно закупореному контейнері, у захищеному від світла місці.

Ідентифікують за ІЧ-спектром поглинання субстанції фармакопейного стандартного зразка, визначають Tпл; методом ТШХ на пластинках силікагелю 6F 254R у системі розчинників: кислота мурашина безводна — 2-бутанон — толуол (1:1:3), переглядаючи пластинки в УФ-світлі за λ=254 нм. При нагріванні на відкритому полум’ї спостерігають появу фіолетової пари. Субстанція дає реакцію на натрій.

Кількісно визначають методом аргентометрії після кип’ятіння з цинковим пилом та концентрованим розчином натрію гідроксиду та додавання розведеної кислоти хлороводневої з потенціометричним фіксуванням точки еквівалентності.

Фармакологічна група. V08B — рентгеноконтрастні препарати.

Фармакологічний ефект. Рентгеноконтрастний.

Застосування. Рентгенографія кровоносних судин та серця, ангіокоронарографія, екскреторна урографія, цистографія, гістеросальпінгографія, комп’ютерна томографія внутрішніх органів.

От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; Регистр лекарственных средств России. РЛС — энциклопедия лекарств / Гл. ред. Г.Л. Вышковский. — М., 2004; European Pharmacopoeia 5; Тпе Меrc index an Encyclopedia of chemicals, drugs and biological. — 13 Ed, 2001. — № 1.


Інші статті автора