РОЗВАНТАЖУВАЛЬНІ ДНІ

РОЗВАНТАЖУВАЛЬНІ ДНІ — харчові раціони зі спеціально підібраним хімічним складом і набором продуктів з метою вибіркового терапевтичного впливу на ті чи інші порушення в обміні речовин, зміни функції ШКТ.

Найчастіше застосовують такі Р.д. Чайний день — 5–6 склянок натурального чаю з цукром по 10 г на 1 склянку. Яблучний день — 1,5–2 кг стиглих солодких яблук у натуральному вигляді, печених або протертих без шкірки перед вживанням. Овочеві й фруктові дні — 1,5–2 кг різних фруктів, ягід або овочів у сирому вигляді чи в салатах. Компотні дні — компот із 200–250 г сухофруктів, 100–120 г цукру і 6–6,5 склянок води. Молочні дні — 5–6 склянок молока чи кислих молочних продуктів (кефіру, ряжанки, кисляку тощо). Молочно-сирні дні — 5–6 склянок молока і 300 г сиру. Сирні дні — 400–600 г сиру і 60 г сметани. Сир у виробах (пудинг, сирники: сир — 500 г, яйце — 1 штука, сметана — 50 г, масло вершкове — 50 г, борошно пшеничне — 40 г). М’ясні дні — м’ясо знежирене 300–600 г (у сирому вигляді) і 400–500 г сирих овочів (капусти, огірків, помідорів, салату листового), варених або тушкованих (буряка, моркви, капусти, кабачків, гарбуза), масло вершкове чи олія — 25 г або сметана 50 г. Рисово-фруктовий день — яблука сирі протерті або печені або компот із 200–250 г сухофруктів і 100–120 г цукру (для хворих на цукровий діабет без цукру), каша рисова молочна — 3 порції (рис — 25 г, молоко — 250 г на одну порцію). Вівсяний день — 5 порцій вівсяної каші (вівсянка — 40 г, молоко — 250 г, масло вершкове — 5 г на одну порцію). При проведенні Р.д. добову кількість продуктів розподіляють на 5 прийомів. Рідину (чай, каву, воду) дають за рекомендацією лікаря залежно від форми захворювання та стану хворого.

Показання до призначення Р.д.: гострий гастроентероколіт, загострення хронічного коліту і ентероколіту при різко виражених диспептичних явищах і профузних проносах — чайний день на початку курсу лікування. Хвороба Боткіна на початку та у розпалі жовтяничного періоду, гострий холецистит та ангіохоліт, загострення хронічного холециститу і ангіохоліту, напади жовчнокам’яної хвороби, цироз печінки з асцитом, хронічний гепатит і цироз печінки при появі симптомів печінкової недостатності — овочеві та фруктові дні (виноградні, яблучні, кавунові тощо), компотні дні, рисово-фруктові дні, молочно-сирні й молочні дні (при цирозі печінки з асцитом). Ожиріння — овочеві та фруктові дні (дають фрукти з вмістом вуглеводів не більше 10–12% — яблука, сливи, черешню), сирні, м’ясні дні. Р.д. призначають у поєднанні з дієтами з обмеженою калорійністю 1–2 рази на тиждень. Атеросклероз у поєднанні з надлишковою масою тіла — ті самі дні, що і при ожирінні (м’яса або сиру дають не більше 300 г на добу). Недостатність кровообігу II–III ступеня з набряками або вираженими застійними явищами в легенях — молочні дні (по 100 г молока 8 разів на добу, на ніч — 20 г глюкози з 1/2 склянки чаю), яблучні дні (яблука сирі, протерті або печені з цукром). Артеріальна гіпертензія в період підвищення АТ і при розвитку недостатності кровообігу — яблучні дні. Гострий нефрит у перші дні захворювання, хронічний нефрит і нефроз при появі азотемії, набряків, підвищенні АТ — яблучні, овочеві, фруктові дні, компотні дні (при азотемії), молочні та молочно-сирні дні (при нефрозі з набряками). Цукровий діабет у поєднанні з ожирінням — ті ж дні, що й при ожирінні, 1–2 рази на тиждень у період курсу лікування в стаціонарі; цукровий діабет з явищами ацидозу — рисово-фруктові та вівсяні дні. У більшості випадків Р.д. проводять при дотриманні постільного режиму в умовах стаціонара чи санаторію, а надалі при хорошій переносимості їх можна рекомендувати амбулаторно, але з дотриманням постільного режиму. Хворим на ожиріння за відсутності симптомів недостатності кровообігу і порушення функції печінки постільний режим можна не призначати.

Протипоказаннями до призначення Р.д. є поєднання вищезазначених захворювань із хронічним гастритом зі збереженою секрецією, гастродуоденітом, виразковою хворобою. Відносним протипоказанням є виражений вегетоневроз, погана переносимість хворими почуття голоду.

Доценко В.А. Овощи и плоды в питании и лечении. — СПб., 1993; Дунаевский Г.А., Эйдинов Я.Б. Диетические продукты. — К., 1988; Екисенина Н.И. Краткая характеристика диет / Справочник терапевта. — М., 1979.


Інші статті автора