РЕКТАЛЬНІ ПІНИ

РЕКТАЛЬНІ ПІНИ (лат. musci (spumae) rectales)лікарська форма, що складається з великого об’єму газу, диспергованого у рідині. Містять одну чи більше діючих та допоміжних речовин, які забезпечують утворення піни.

Піни утворюються безпосередньо під час застосування з рідкого ЛП (розчину, емульсії, суспензії), що знаходиться в контейнері під тиском. Контейнер споряджається клапаном і насадкою натискного типу з наконечником, через який піноутворювальна композиція надходить безпосередньо на слизову оболонку прямої кишки. Після видачі дози рідини через клапанно-розпилювальну систему аерозольного контейнера пропелент (евакуюючий газ) швидко випаровується, що сприяє утворенню піни. Остання займає значний об’єм і повністю заповнює просвіт прямої кишки. Р.п. в аерозольних контейнерах, які застосовуються в проктологічній практиці, містять у своєму складі антисептики, кортикостероїди, НПЗП.

ДФУ. — 1-ше вид. — Х., 2001; Промислова технологія ліків / В.І. Чуєшов, М.Ю. Чернов, Л.М. Хохлова та ін. За ред. В.І. Чуєшова. — Х., 1999; Цагарейшвили Г.В., Головкин В.А., Грошевой Т.А. Биофармацевтические, фармакокинетические и технологические аспекты создания мягких лекарственных форм (ректальные препараты). — Тбилиси, 1987.


Інші статті автора