ЦЕТИЛОВІ ЕСТЕРИ ВОСКУ

ЦЕТИЛОВІ ЕСТЕРИ ВОСКУ, синтетичний спермацет, Cetyl esters wax (USPNF); син.: Cera cetyla, Cetyl esters, Synthetic spermaceti. Відповідно до формуляра Фармакопеї США Ц.е.в. — це суміш, що головним чином складається з ефірів насичених жирних спиртів (С14–С18) і насичених жирних кислот (С14–С18).

СnH2nО2, де n = 26–38                                   Мол. м. ≈470–490

Ц.е.в. одержують методом прямої етерифікації відповідних сумішей жирних спиртів і жирних кислот. Це тверді, білі, з перламутровим відтінком, прозорі пластівці (діаметром від 5 мкм до декількох мм) кристалічної структури, зі слабким ароматним запахом; мають такі числові показники: діелектрична константа — 6–18; точка займання >240 °С; показник заломлення n40D=1,440; в’язкість (динамічна) — 6,–7,4 мПа·с (при 100 °С); розчиняються (при 20 °С) в ацетоні (1:500), хлороформі (1:2,5), етилацетаті (1:80), гексані (1:8), мінеральній олії (1:70); в естері, летких і нелетких оліях; практично не розчиняються у воді та 95% спирті при 78 °С (1:2,5); легко стоплюються з восками, жирами та вазеліном. При топленні Ц.е.в. рекомендується уникати нагрівання (вище 40 °С). Нетоксичні, не викликають подразнення шкіри. Несумісні з сильними кислотами й лугами. Зберігають у щільно закупорених контейнерах, у прохолодному сухому місці.

Фізичні властивості Ц.е.в. різних виробників можуть суттєво відрізнятися, головним чином точкою плавлення, яка знаходиться в межах від 43–47 °С до 51–55 °С (USPNF, 23) і залежить від співвідношення жирних кислот та їх естерів. Суміші з високою точкою плавлення містять в основному цетил і стерил пальмітати (таблиця).

Таблиця. Суміші з Ц.е.в.

Суміш Концентрація естерів, %
Кольдкрем 12,5
Мазь із рожевою водою 12,5
Мазь спермацетова 20,0
Типові мазі й креми 1,0–15,0

Ц.е.в. використовуються у фармацевтичній технології як загущувачі або зм’якшувачі в кремах і маслах, як замінники природного спермацету. Ц.е.в. є гідрофобними й були запропоновані в офтальмології як матрикс з контрольованим вивільненням діючих речовин на базі желатинової основи.

До Ц.е.в. за властивостями дуже подібний спермацетовий віск, або спермацет, Spermaceti wax (CAS № 8002-23-1), який одержують із китового жиру; складається із суміші цетилових етерів жирних кислот (С12–С18) з цетилауреатом, цетилміристатом, цетилпальмітатом і цетилстеаратом (85% загальних етерів). Може бути білого кольору (прозорий) з ледь помітним запахом і смаком. Числові показники: йодне число — 3,0–4,4, Тпл — 44–52 °С, показник заломлення n40D=1,4330, число омилення — 120–136, питома щільність — 0,938–0,944; розчинний у хлороформі, киплячому спирті (95%), естері, нелетких і летких оліях; практично нерозчинний у спирті (95%) і воді.

Використовується в кремах, мазях, супозиторіях. Однак останнім часом у виробництві фармацевтичних і косметичних препаратів перевагу віддають синтетичним матеріалам.

Baichwal M.R., Lohit T.V. Medicament release from fatty suppository bases // J. Pharm. Pharmacol. — 1970. — № 22; Nadkarni S.R., Yalkowsky S.H. Controlled delivery of pilokarpine 1: in vitro characterization of Gelfoam matrices // Pharm. Res. — 1993. — № 10.